top of page
  • Çocuklar neden çok sık hasta oluyor?
    Özellikle ilk 2 yaşta bağışıklığı zayıfsa, alerjik zemini varsa veya okula giden kardeşi varsa çok sık hasta olmaya adaydır. Ayrıca çocuklar kreşe başladıkları ilk yılda çok hasta olabilirler. Kalabalık ortama ilk kez çıkan çocuk o ortamın havasına alışana kadar ilk bir yılı çok hasta olarak atlatır.
  • Çocuğuma bütün aşıları yaptırılmalı mı?
    Sağlık Bakanlığı’nın onayıyla tüm aşıların yapılması gerekmektedir. Aşıların yapılmasına karşı çıkarılan sorunların herhangi bir bilimsel dayanağı yoktur.
  • Sağlam çocuk takibi ne zamandan itibaren başlamalı ve hangi sıklıkta devam etmelidir?
    - Çocuk doktorunun bebekle ilk karşılaşması, doğar doğmaz, hastaneden taburcu edilmeden önce olmaktadır. - İlk 5-7. gün ile 15. günde yeniden kontrol yapılır. - İlk 1 ay-1 yaş arasında, bebek her ay doktora gitmelidir. - 1-2 yaş arasındaki bebeğin kontrolü, 3 ayda bir yapılmalıdır. - 2-6 yaş arasındaki ideal kontrol aralığı, 6 aydır. - Rutin kontroller sırasında, bebeğin büyüme, gelişme ve aşı durumu değerlendirilirken, ayrıca bazı önemli hastalıkların taraması da yapılır. Örneğin bir yenidoğanın muayenesinde; kalça çıkığı, inmemiş testis, hidrosefali, yarık damak veya dudak, doğumsal kalp hastalığı gibi hastalıklar belirlenebilir.
  • Su çiçeğinin başlıca nedenleri nelerdir?
    Bu hastalık özellikle on yaşın altındaki çocukları etkileyen salgınlar şeklinde ortaya çıkar. Varisella zoster virüsünden kaynaklanır ve olağan üstü bir bulaşıcılığa sahiptir. Her ne kadar bu hastalığı geçirmekle yaşam boyu bağışıklık kazanılırsa da, virüs uyku halinde bekleyip daha sonra yetişkinlik çağında kendini herpes zoster yani zona olarak gösterebilir.
bottom of page