top of page

Çocukluklarda Covid-19’a bağlı MIS-C sendromu nedir? (10 soruda MIS-C hastalığı)

Son haftalarda artan vakalar nedeniyle MIS-C sendromu yeniden gündeme geldi.


Son iki ay içerisinde Covid-19 enfeksiyonu geçiren çocuklarda görülen uzamış ateş durumunda mutlaka bu hastalığı akla getirmek gerekiyor !


Pek çok ailenin bu sinsi hastalık ile ilgili merak ettiği soruları sizin için yanıtlamaya çalıştım:




1- MIS-C ne demektir?


MIS-C hastalığı geçirilmiş Covid-19 enfeksiyonu sonrasında, bağışlıklık sistemininde ortaya çıkan bir aşırı duyarlılık sendromudur. Çok fazla miktarda salgılanan Sitokin denilen bağışıklık sistemi elemanları iç organları hedef alarak hasara neden olur. Böylece Cilt, dudak, ağız içi (mukozal dokular), Kalp, Böbrekler, Akciğerler, Sindirim ve Sinir Sistemi başta olmak üzere pek çok organda hasar meydana gelir.



2- MIS-C Covid-19’dan ne kadar zaman sonra ortaya çıkar?


MIS-C hastalığının ilk belirtileri geçirilmiş Covid-19 enfeksiyonundan 2 ila 8 hafta sonra başlayabilir.



3- Covid-19 geçiren çocuğumda MIS-C görülme ihtimali nedir? Neye bağlıdır?


Covid-19 hastalığı geçiren ortalama 1500 çocuktan birinde MIS-C görülme riski vardır (Amerikan CDC verileri). Ülkemizde bu oranlar daha düşük seviyelerdedir. Hastalığın görülmesine zemin hazırlayan genetik yatkınlıklar olduğu düşünülmektedir. Bu konuda çalışmalar sürmektedir.




4- Hangi durumlarda MIS-C’den şüphelenmek gerekir ?


Çocuğunuz son 2 ay içinde Covid-19 enfeksiyonu geçirmiş, iki günden uzun süre düşmeyen ateşi ile birlikte eşlik eden özellikle karın ağrısı, kusma, boyun bezeleri, eklem- baş ağrıları, gözlerde kızarıklık, dilde-dudaklarda yaygın kızarıklık, el-ayaklarda şişlik, yaygın cilt döküntüleri, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı ve genel durumunda bozulma ile seyreden bir hastalık tablosu varsa MIS-C akla gelmeli ve bir uzmana danışılmalıdır.



5- MIS-C’de kesin tanı nasıl konur ?


Bu sendromun kesin tanısını koyabilmek için Dünya Sağlık Örgütü , Amerikan CDC kurumu gibi kurumların tanı kriterlerinden yararlanılır. Bu rehberlere göre MIS-C tanısı için gerekli ortak kriterler:


21 yaşın altında olmak

Son 2 ayda COVID-19 enfeksiyonu geçirmiş olmak (hatta yakın temaslı olmak)

En az iki gün (ortalama 4-5 gün) süren yüksek ateş

En az iki sistem tutulumu (Kalp, deri, ağız içi, sindirim sistemi, göz, beyin)

Destekleyici laboratuvar bulguları (CRP, ESR, D-Dimer, ProBNP, Troponin, IL-6, Ferritin vb. Laboratuvar değerlerinin yüksekliği)

Bu tabloyu açıklayacak başka bir hastalık etkeninin saptanamaması



Bu rehberler uzmanlar için hazırlanmış olup hastalık tanısını hastalık ile ilgili deneyimli bir ekibin koyması önemlidir.


6- Bu hastalıkla karışabilen benzer hastalıklar hangileridir?


Viral enfeksiyonlar sonrasında görülen, uzun süren ateş ve kalp tutulumu ile seyreden Kawasaki Hastalığı MIS-C ile benzer bir hastalık tablosudur. Bunun haricinde kalbi tutan ağır bakteriyel ve viral enfeksiyonlar (Toksik Şok Sendromu, miyokarditler vb ) MIS-C sendromu ile karıştırılabilir.



7- MIS-C ölümcül bir hastalık mıdır?


Hastalık tanısının geciktiği ağır vakalarda organ hasarları hatta ölüm görülebilir.



8- Tedavisi var mıdır? Nasıl yapılır?


Erken tanı konulan vakalarda tedavi genellikle başarılı sonuç verir. Hastalığın takip ve tedavisi mutlaka yoğun bakım şartlarında yapılmalıdır. MIS-C tedavisinde bir kan ürünü olan İnsan İmmunglobulinleri (IVIG), Kortikosteroid (Kortizon), serum desteği, kan sulandırıcılar ve gerekli durumlarda kalp ve böbrek destek ilaçları hatta diyaliz uygulanır.



10-Çocuğumu MIS-C hastalığından nasıl koruyabilirim ?


Böyle bir koruyucu tedavi yöntemi yoktur! Hastalık Covid-19 ile bağlantılı olduğundan Koronavirüs enfeksiyonuna yönelik tedbirler ve aşılanmak en önemli koruyucu önlemlerdir. Yapılan çalışmalar 5 yaşından itibaren yapılan aşılar ile birlikte Covid-19’a bağlı MIS-C gibi ağır hastalık tablolarının oranının önemli ölçüde azaldığını göstermiştir.





Sağlıkla Kalın


Yrd.Doç.Dr. Umut Altunç

Çocuk Sağlığı ve. Hastalıkları Uzmanı


Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page